Frukost

En frukost med barnen, är mysig. Alla barnen har sina små egenheter. J med sitt morgonhumör. Hon kan vara så himla go och helt plötsligt blir hon som förbytt, för att sedan bli go igen. E o N med sina miljoner försök att få nästa macka innan första mackan är uppäten. Men de får inte sin vilja igenom, för om de får det blir det bara en stor hög med halvätna mackor på bordet (tro mig, jag vet). Ibland vill dem ha lite musik till maten. Då sitter dem där och diggar samtidigt som dem äter. Speciellt N gillar musik på morgonen. Den som gillar musik minst på morgonen är nog J.

Man ser när E o N börjar bli mätta. Då börjar det kladdas med maten och dem ser helt ofokuserade ut. Frågar man då: Vill du ha mer? Får man neh (skak på huvudet), till svar. Frågar man: Är du färdig? Får man: Jääjii! till svar plus en massa leenden.
Julia är oftast en långsam frukostätare. Dels för att hon njuter, dels för att hon äter ganska mycket, men även på grund av den svårstartade delen av henne som inte riktigt orkar med att det är morgon. Men ibland går det jätte snabbt, så det kan vara olika från dag till dag.
Jag äter min frukost ganska normal-snabbt, men kaffet kan jag sitta och smutta på i evigheter. Åtminstone på morgonen. Varför? Jag vet inte.

Morgonen brukade vara min grej. Pigg som en mört, brukade jag kallas. Och jag hade världens goaste morgonhumör och latjade (kanske lite för mycket), nu pratar jag "bara" och är neutral. Nu för tiden vet jag inte hur jag ska bära mig åt för att fullkomligt hoppa ur sängen på morgonen som jag brukade "förr". Jag saknar min f.d pigghet. Men jag kommer alltid ifatt efter frukost och kaffe. Då är jag människa igen och dagen kan börja.

Ciao!

Födelsedag och blingo!

Idag har jag firats av släkten. Jag hade jätte trevligt. Vi fikade gott och jag fick mycket fint och andvändbart! Tack för att ni var här och firade med mig! Det finns ingen släkt som är bättre än er!

Om någon kompis vill fira mig (inte med paket utan genom att träffas) så får ni jätte gärna komma över i veckan och fika. Tro mig, det finns kakor i massor så det behöver ni inte ha med :)

Innan fikat idag hade jag blingovisning. Jag hade vänner och familj på visningen så det var trevligt och avslappnat. Det var verkligen kul att ni ville komma! Säg till om ni vill ha egna visningar någon gång framöver.

Igår hade jag också en blingovisning, gästerna var mina vänner. Det var också väldigt trevligt och avspänt. Skönt att ha lite folk omkring sig, som man känner. Samma sak med er: Säg till om ni vill ha en egen visning någon gång framöver.

Nu kan jag inte längre säga att jag inte får besök. Det har kommit så mycket besök denna helg att det inte är klokt! Och imorgon kommer pappa och min syster Bella (skojsigt).

Nej, nu ska jag sätta mig i soffan och mysa med min nallebjörn. Ciao!

Påminnelse till mig själv

Om du bakar när alla tre barnen är med, förvänta dig inte att lyckas med det du bakar. Förvänta dig inte ens att du kan äta det. Nu menar jag inte därför att barnen hjälper till, för dem är så duktiga så. Utan mer på grund av bristande uppmärksamhet till det du bakar. Då helst när det är i ugnen.


Jag har bakat havrekakor, syltkakor och chokladmuffins.

Havrekakorna var inne en minut för länge (barnen behövde mig på något sätt). Jag vågar inte kolla efter om de är ätbara, just nu.
Syltkakorna bara flöt ut och blev platta som pannkakor. Jag hade inte för mycket smör och heller ej för varmt, så jag vet inte vad det berodde på?
Chokladmuffinsen blev lite platta faktiskt. Det var meningen att de inte skulle bli så stora, för jag använde mindre formar, men de liksom putar inte uppåt utan neråt. Det berodde på att jag var tvungen att ge upp bakningen ett litet tag (barnen behövde mig på något sätt) precis när jag vispat äggen och sockret poröst. Försökte att vispa upp det igen sen men förstod att det inte skulle göra någon skillnad.

Förhoppningsvis är något utav det ätbart. Men syltkakorna är jag väldigt skeptisk till...


A lá storstäd

Idag ska jag lämna alla barnen hos mamma och åka hem igen. Väl hemma ska jag städa, städa, städa! Det ska bli skönt att få städa utan att barnen behöver "lida" för det. De brukar alltid vilja hjälpa till, men sen tröttnar dem och vill att jag ska komma o leka med dem istället. Helt plötsligt, bara för att jag städar, kan dem inte aktivera sig själva. Vilket antingen resulterar i att dem har klagosång tills jag är färdig, eller att jag slutar städa tidigare än tänkt. Men idag, ska dem få busa och mysa med sin mormor hela dagen; mina barn.

Nu ska jag städa undan frukosten, på golvet. Ciao!


Dag 30 – Ett sista ögonblick.

Detta är mitt sista inlägg med 30 dagar, vad skriva? Vilket minne är en fin avslutning?

Jag och Jonas, sittandes med armarna omkring varandra uppe på toppen av "vår" klippa. Blickandes ut över sjön, skogen och de blå bergen. Brevid myran som kämpade för allt i världen för att få med sig vår brödsmula. Med en lätt bris mot ryggarna. Med orden: Vill du gifta dig med mig? först ett ja och sedan en hel drös av verbala kärleksförklaringar. En hel massa pussar och kramar och lyckliga känslor.

Dagen var den nionde juni 2008, dagen då vi förlovade oss.

Dag 29 – Mina ambitioner.

Jag ska ge allt för att vara en bra mamma/sambo/syster/dotter.
Jag ska plugga färdigt till lärare.

Jag vill vara en sådan mamma som får mina barn att le när dem tänker på mig.
Jag vill ha en bok med mina dikter färdig innan årets slut, att ge till mamma (hennes önskan).
Jag vill eventuellt plugga vidare till specialedagog när jag jobbat några år som lärare.
Jag vill bli husägare i framtiden, när jag är klar med lärarutbildningen.
Jag vill orka göra iordning mina fotoalbum (som just nu är tomma, haha! Jag tar miljoner foton, framkallar minst 500.000 och sätter in 0 i album. Så det är nästan ett måste att fixa detta nu. Och det är ju kul, bara man kommer igång!)

Jag kommer inte på något mer. Påminn mig om du kommer på något vettigt jag glömt.

Ciao! /Madde


Dag 28 – Det här saknar jag.

Regelbundna besök. Det är inte många som besöker oss faktiskt. Om vi fyller kommer förstås släkt och ibland vänner, men annars är det inte mycket ryck i dörrar här inte. Vi besöker för det mesta någon, om vi vill träffa dem. Men det är förstås inte jordens undergång, det var mest bara en liten parantes.

Om man ska vara lite djupare så saknar jag alla stunder med Mia, som inte längre bor i samma stad som jag. Vi är så lika och kan ibland till och med vara lite smått larvigt griniga på varandra, men vi fungerar ändå så bra ihop och har så kul tillsammans. Så det är synd att vi inte ses så ofta längre. Miss u!


Dag 27 – Min favoritplats

Mitt på golvet, med tre barn klängandes över mig <3

Dag 26 – Mina rädslor.

Vad är jag rädd för?

En del småkryp, som spindlar och tvestjärtar, får det att rysa i mig.

Men om vi ska ta något jag verkligen är rädd för, så är det nog att bli av med dem jag älskar.

Dag 25 – En första.

Första gången jag gjorde något oförlåtligt mot en vän.

Det var mot min (då) bästa vän terese, i högstadiet. Jag blev tillsammans med hennes ex, utan att hon visste det och ganska snart efter deras uppbrott. Jag var tillsammans med honom i 6 månader, när vi gjorde slut var han tillbaka där han kom ifrån och min vän var borta. Som man bäddar får man ligga, Madde.

Det tragiska var att jag inte förstod just till att börja med, vad jag gjorde mot henne. Inte förrän det var för sent. Jag måste ha varit ganska blåst för att inte förstå det och för att slösa bort en vänskap på det sättet...

Dag 24 – Det här får mig att gråta.

Vad får mig att gråta? Ibland ingenting, ibland allt möjligt. Det beror ju på hur trött man är, vad som har hänt under dagen osv.

Ibland när inte Julia är hemma (hon är hos sin pappa varannan helg) så kan jag gå in till hennes rum för att plocka lite på kvällen. Då kan den helt plötsligt ta tag i mig, saknaden. Vilket kan göra att jag gråter en liten stund, sedan känns det bättre igen. Hon är ju inte borta så länge, så jag känner inte direkt att jag konstant går och saknar henne. Jag längtar alltid efter att hon ska komma hem, men jag mår inte dåligt över att hon är hos sin far. Jag glädjer mig åt att dem har fått en sådan fin relation och litar mycket på honom.

Jag kan gråta om det ska bråkas i onödan, sådant gillar jag inte. Men då behöver jag nog vara lite trött också.

Sedan om jag är supertrött och man kollar på en tårdrypande film, kan det tåras i ögonen. Men det är inte så vanligt längre.

Så finns det de där glada tårarna också. Jag kan få glödjetårar över mina barn ganska ofta. De är så underbara och gulliga att det inte är klokt. Dock är det just mest som små tårar som kanske till och med stannar kvar i ögonen och suddar synen lite, med andra ord: inte på det sättet att man gråter.

Vet inte vad man kan skriva mer? /Madde

Dag 23 – Det här får mig att må bättre.

Mina barn främst men även min fästman, min mamma och alla andra nära och kära.

Bortsett från människors enbara existens så är det nog: att se när mina barn leker och umgås med varandra, att umgås med mina nära och kära, att se lyckliga filmer; själv eller med andra, att teckna eller skriva dikter i min ensamhet, att ha mycket att göra eller att "bara vara" (åtminstone en liten stund, sen måste jag röra på mig). Det är mycket mer som får mig att må bra, det allra mesta som har med människor och relationer att göra. Men jag kan inte skriva i all evighet, jag ska plocka lite nu innan E o N ska gå upp.

Ciao!

Dag 22 – Det här upprör mig.

Orättvisor. Inte "du fick mer än mig" utan mer orättvisor ute i världen. T ex: att ett barn kan ha ett rum stort som en halv lägenhet fylld med leksaker och kläder till bredden, samtidigt som ett annat sitter på marken och leker med en barkbit utan mat och med trasor på kroppen. Att barn förlorar sina föräldrar, att föräldrar förlorar sina barn. Att människor får genomleva krig, som dessutom ofta är av politisk karaktär och inte borde behöva beröra dem.

Lögner. Varför finns dem? Behövs dem verkligen? Jag fullkomligt hatar när folk ljuger för mig. Jag ljuger ju inte för dem?

Bråk. Visst, man behöver rensa luften ibland. Men jag föredrar att prata. Med bråk kommer man oftast precis ingenstans. Det enda som händer är att frustrationen får komma ut, inget mer. Som tur är utsätts jag inte för så mycket bråk nu. När man var yngre bråkade nästan alla, ofta. Som att det inte fanns mer civiliserade sätt att ta sig an ett ämne?

Elakheter. När folk är elaka mot andra (eller mig) blir jag riktigt upprörd. Måste man vara elak? Vad har det för funktion?

Ibland undrar jag om jag är förståndshandikappad eller något, för jag förstår verkligen inte vad allt detta (ovan nämnda) ska vara bra för. Jag ogillar det och jag blir upprörd utav det. Sedan har jag förstås förståelse för att man gör saker utan att tänka på det/för att man är trött osv men då kan man väl försöka att be om ursäkt åtminstone. Det är inte farligt att erkänna att man har gjort fel. Oki?
Jag gillar när folk bara är med varandra, är sig själva, låter andra vara sig själva, pratar om sådant som berör en själv, lyssnar och respekterar vad som faktiskt berör den andra osv. Sen att man kan tycka olika är en annan sak, som är helt okej. När man måste komma överrens, för att det är något viktigt, då får man väl lägga upp en minus/plus-lista eller något? På något sätt har förmodligen den ena starkare argument och då får man väl lov att respektera det? Ja, nu har jag upprört mig själv lite, haha..

Nu ska jag gå och sätta igång tvättmaskinen. Ciao!

Dag 21 – Ett annat ögonblick.

När jag och Patricia förväxlade våra mammor på dagis.

Det minnet har vi burit med oss och skrattat gott åt många gånger :)

Dag 20 – Den här månaden

Januari:
1. Vet inte vad vi gjorde idag. Lekte med barnen och städade?

2. Julia kom hem från sin pappa.

3. Jag och Jonas gick upp 6.30, åt frukost. Väckte och klädde på barnen 07.30. Gick ut till bilen så fort vi var färdiga, och åkte iväg. Lämnade barnen hos mamma vid 8.00 (de åt frukost där). Lämnade Jonas på sitt jobb (hans första dag sedan föräldraledigheten!) vid 8.40. Kom fram till min VFU-plats vid 9.00. Pysslade med fritidsbarnen, var ute vid skridskobanan m.m. Slutade vid 15. Besiktigade bilen vid 15.40. Åkte ut till Köpcentret för att hämta syster, men fick info att hon slutade 17.00, så jag passade på att äta. Åkte med henne till netonnet, sedan hämtade vi Jonas på jobbet. Sedan åkte vi till mamma, lämnade syster och hämtade barnen. Hem. Äta, fixa för kvällen, busa, äta, lägga barnen.

4. Vi lämnade Jonas på jobbet vid 07.00. Åkte till mamma och åt frukost, lämnade barnen, åkte till min VFU som började vid 09.00. Var ute vid skridskobanan, pysslade med fritidsbarnen, drack kaffe med fröknarna. Slutade redan vid 14 (färdig med VFU:n!). Åkte förbi hemma, tänkte lämpa av mina saker och förbereda för middagen, innan jag hämtade alla. Insåg att mina nycklar var hos mamma. Åkte till affären, handlade. Åkte till mamma, gick in en stund och umgicks, tog med mina barn och åkte o hämtade Jonas på jobbet vid 16.00. Sedan hem, middag, kvällsrutiner, äta, nattning osv.

Tack mamma för all hjälp dessa två dagar! Det var guld värt <3

5. Jonas jobbade mellan 8-17 och tog bussen till jobbet. Jag och barnen lekte under dagen och jag vek tvätt och städade lite. Elen stängdes av i tre timmar, för underhåll. Som tur var stängdes den av efter lunchen och under sovning och eftermiddagsmellis (mao, hade vi ingen användning för el ändå). Vi åkte för att hämta Jonas vid 16. Jag insåg att Jonas slutade 17, när vi nästan var framme. Så vi åkte till netonnet istället, för att fördriva tiden. Barnen älskade att se sig själv i olika tv-apparater (övervakning) men fastnade speciellt för en spelande liten tomte som man kopplar in i sin USB. Vid kassan hittade vi ett bra band att fästa i J's mobil, som vi köpte. Sedan åkte vi och hämtade Jonas vid 17. Väl hemma; Middag, lek, kvällsrutiner, kvällsmat, nattning osv.

6. Idag var Jonas ledig (Trettondag jul). J blev hämtad av sin pappa (eller lämnade vi?).

7. Idag jobbade Jonas 9-18, han hade bilen. På eftermiddagen drog jag E o N i pulka ner till min mormor. Det är en bit, och dem väger en del tillsammans, men det gick bra. Väl framme åt vi, drack kaffe och lekte en hel del. Vid 17 kom min morbror med fru. Vid 17.50 kom min moster med sambo och hund. Barnen älskar den där hunden och blev lika glada som vanligt. Vid 18.20 kom Jonas och hämtade barnen (de skulle hem för kvällsrutiner, kvällsmat och nattning. Sedan åt vi (jag, mormor, "morfar", morbor m fru, moster m. sambo) oxfilé och potatisgratäng. Mumma! Jag fick skjuts hem utav morbror, på kvällen någon gång.

8. Idag var jag sjukling. Jag sov till 14 och var som en zombie, resterande utav dagen. Ont i huvudet och smärta i magen.

9. Åkte hem till mamma och påbörjade så smått mitt arbete, så mycket det gick. Jag somnade emellanåt, menvar tvungen att kämpa på, trots bultande huvudvärk och magont.

10. Pluggade stenhårt med arbetet! Kände mig fortfarande lite svag och hade ont i huvudet.

11. Seminarie 09.15-13.15 och redovisning utav mitt arbete (powerpoint och ståendes framför alla!). Hem emellan, äta lunch, leka med barnen, göra iordning J och ta med henne till universitetet. 15.00-16-15 hade vi avslutning och utvärdering. J trivdes och ritade bland annat bilder till mina kurskamrater och till seminarieledaren. När vi var färdiga på universitetet åkte vi och åt på Mc Donalds (verkligen speciellt för J), sedan åkte vi till Korvas och beundrade först och främst nytillskottet. Sedan lekte J med barnen och jag drack kaffe och snackade med Korvas. När klockan började bli lite för mycket, åkte vi hem och åt kvällsmat och J lades i säng. E o N sov redan.

12. 8.00: fick tentan. Började bena i vilken litteratur som skulle användas, läste och läste. Kände mig otillräcklig mot barnen. Åkte hem till mamma och läste vid 17. Pausade senare och åkte för att handla, lämnade mamma på vägen och åkte hem för att läsa lite till och sova.

13. Började skriva lite på tentan, benade igenom anteckningar (gamla som nya). Skrev ännu mer. Åkte till mamma runt lunchtid (barnen blev så ledsna när jag inte lekte med dem när jag var hemma) för att skriva o läsa. Packade ihop och åkte för att handlade (på en annan affär) med mormor vid 18. Åkte hem, pussade barnen, dem lades. Fortsatte skriva lite. Men tappade lusten och gick o lade mig till slut.

14. Idag gav jag nog som mest tid till tentan. Jag satt från morgon tills jag åkte till universitetet. Jag hann inte ens duscha, utan slängde bara på mig rena kläder och satte upp håret i en knut. Jag lämnade in tentan 14.13, 13 minuter för sent! Jag hoppas på att den inte ogiltigförklaras! Vi får se..
Sedan åkte jag hem till mamma för att hjälpa henne och syster Nathalie. Nathalie har nämligen blivit stor kicka och flyttade denna dag hemifrån. Nathalies sambo(!) Oscar, körde sakerna hem till dem(!). När vi var färdiga blev jag och mamma bjudna på pizza och jag hjälpte därefter mamma lite till i Nathalies gamla rum. Så åkte jag slutligen hem och mös med Jonas, sedan sov.

15. Före lunch slappade och lekte vi mest tror jag. När E o N sov (efter lunchen), började jag och J rensa J's kläder (Byxor, leggings, trekvartsbyxor, shorts). E vaknade med magsjuka och jag badade henne i några timmar (hon älskar att bada när hon är magsjuk, hon spyr oftast bara en gång sedan badar hon ett bra tag och sedan mår hon bättre). Under tiden lekte Jonas, J och N. Efter badet smordes E in ordentligt och fick försöka slappa framför TV'n. Jag och J tog bilen och åkte till coop för att handla lördagsgodis till henne och kvällsgottis till mig och Jonas. Sedan åkte vi till IKEA för att äta och köpa ny madrass till E. Tro mig, vi brukar göra rent madrassen, men denna gång fanns inget hopp kvar (trots madrasskydd). När vi kom hem bäddades E's säng och det var straxt dags för henne att sova (N låg redan till sängs). J åt kvällsmat. Efter det mös jag, J och Jonas en stund, så lades J slutligen. Därefter följde film för mig och Jonas.
 
16. Vi umgicks hela familjen. Sen efter lunch fortsatte jag och J att rensa J's kläder (luvtröjor, cardigans, boleros, klänningar, kjolar, skjortor, andra fintröjor). Hälsade, tillsammans med J, på mamma (vid 16.30) för att visa J Nathalies gamla rum. Att det nu var ett rum som barnbarnen kan leka i. J var fullt upptagen och hade så kul att det inte var klokt. Vi fikade lite, åt och åkte hem lagom till kvällsmat och läggning. Precis innan hon lades rensade hon pytte lite till (t-shirts, linnen och utklädningskläder).

17. Detta är dagens datum, Jonas jobbar 11.35-20.30. Jag gör inte så många knop. Ska rensa det sista utav J's kläder (långärmade vanliga tunna tröjor). Sedan vet jag inte. Kanske kommer någon vän över på lite kaffe? Laga mat och plocka lite, ska jag förstås göra också. Och kanske tvätta? Ska gå och inspektera tvättkorgen.

18. Jonas jobbar 11.35-20.30

19. Jonas jobbar 7.00-15.45

20. Jonas jobbar 9.00-18.00

21. Jonas jobbar 04.30-13.00. J åker till sin pappa.

22. Film på kvällen, med Jonas, antar jag?

23. J kommer hem.

24. Jonas jobbar

25. Jonas jobbar

26. Jonas jobbar

27. Jonas jobbar

28. Min första blingovisning för säsongen!

29. Jag fyller 24 år.
Min blingovisning nr 2 för denna säsong.
Jag ska ha fika för släkten kl 16.

30. Min syster Bella fyller 16! Grattis siss! <3
Emma S fyller 24 år, grattis!

31. Jonas jobbar

Fyller i lite mer framöver, när jag vet vad som sker resten av månaden och vilka tider Jonas jobbar.


Blingovisningar!

Hej! Nu har jag bokat in två blingovisningar hemma hos mig själv.

För vänner: Fre 28e Januari med början mellan kl 16 o 18 (vi klubbar tid när vi vet vilka som kommer). Tar ca en timma.

För familj: Lör 29e Januari med början mellan 14 o 15 (beroende på de som kommer), men även med en snabbvisning under mitt födelsedagsfika (fika kl 16, snabbvisningen blir någon gång under fikat när alla intresserade är samlade).

Blingo!

Hej mina vänner!

Nu drar vårsäsongen igång och det är dags för alla intresserade att boka visningar utav den nya kollektionen. Hör av er i min blogg, på facebook eller per telefon för att bestämma ett datum för er visning. Den som har sin visning hemma hos sig kallas värdinna och får därmed även rabatt på sin beställning.

www.blingo.se

/Madelene

Congratz Korvas!

Grattis min kära vän Korvas, till ditt fjärde barn. Detta barn kommer att bli precis lika vackert och älskat som de andra tre barnen. Du är en underbar tjej som gör allt för dina barn. Du är bäst min kaffedrickande vän! <3


Dag 19 – Detta ångrar jag.

Jag ångrar att jag inte på något magiskt sätt fick tag i min rings motsvarighet, bland min farmors smycken, när hon gick bort. Nu är det någon annan släkting från långt-borti-landet som har den, eller så är den såld. Det var en silver-ring med en stor ros på. Jag hade (och har fortfarande) en likadan. Den symboliserade vår nära vänskap och vi tyckte båda att den var riktigt läcker. Jag hade så gärna velat haft den ligga bredvid min, i smyckesskrinet...

Att söva eller sövas?

Det är en balansgång må ni tro! När man sitter där och stryker sin femåring i håret eller klappar någon av sina 1½åringar på armen, är det svårt att inte nicka till utav ren utmattning. Inte utmattning som följd av själva strykandet eller klappandet, utan som följd av dagen som ligger bakom en. När man sövt färdigt barnet, försöker den egna kroppen fortfarande att sövas. Och man kämpar emot, förgäves.

Det händer alltid miljoner saker var dag och när kvällen närmar sig, försöker hjärnan att stanna upp lite för att bearbeta alla händelser. Varpå man först dagdrömmer lite, sedan halvsovande försöker att lyssna på vad ens respektive berättar om morgondagen, efter det slumrar man till lite i soffan, känner sig dimmig när man försöker att kämpa emot och slutligen tvärslocknar när man borstar tänderna!?

Det slår aldrig fel. De senaste två-tre veckorna, somnar jag när jag borstar tänderna. Varpå jag vaknar någon timma senare(antingen för att Jonas redan sov när jag borstade eller för att han inte fick upp mig), plikttroget borstar och flourar färdigt och slutligen lägger mig i sängen. När jag lägger mig tror jag att jag inte ska kunna somna, varpå jag tvärslocknar.

Hur ser era kvällar ut?

Dag 18 – Min favoritfödelsedag

Jag gör en till, för att kompensera.

Min favoritfödelsedag? Då måste jag nog tänka lite..

Jag kan inte (trots 15 minuter av tänkande) utse en favorit, men jag kan utse en födelsedag som jag kommer att minnas när jag är 90 år.

Det var en vacker januaridag, det såg jag nämligen genom sjukhusfönstret. Jag låg inne på BB avdelningen med barnen i magen, inte utanför. De ville komma ut för tidigt, men det fick de inte. Det var just därför jag var där; på sjukhuset. Inlagd som en sill, med tvång att slappna av och ligga stilla (JOBBIGT). Jag fick knappt gå upp för att vinkla persiennerna, enligt sjuksköterskorna. Samtidigt som överläkaren berättade för mig var gång vi sågs att det inte finns någon bevisning på att det hjälpte att ligga ner, men att vi gjorde så för säkerhets skull. Han ville också gärna att jag gick lite inne på mitt rum så att jag inte fick blodproppar i benen av allt stillaliggande. Trots att sjuksköterskorna inte riktigt ville följa läkarnas ordinationer och kunde hitta på lite egna saker hit och dit, var de allra flesta snälla (om de inte var trötta och griniga vill säga, då kunde de häva ur sig de mest knäppa kommentater).
Men många var på mig om maten trots att jag åt portioner lagom till en karl (med knäckemacka/mjukmacka och frukt till), det berodde främst på att jag inte gick upp i vikt så mycket under en av veckorna (barnen åt upp mig inifrån!). Dessutom hade jag massvis med frukt på rummet (hemifrån, prima vara) som jag hävde i mig dag ut och dag in, hur mycket som helst. Jag hade med mig müsli hemifrån och havregrynsgröt (som jag hade mosad banan i) och så hade jag med mig makrill(till mackorna). Jag var så nyttig och ätlysten, så jag blev faktiskt irriterad när de ifrågasatte mitt ätande. Men jag försökte att inte visa det, utan sade bestämt att ni vet själva hur mycket jag äter. Jag sade också att det inte borde vara möjligt så sent i graviditeten att äta så mycket som jag faktiskt gjorde varje portion (och varje dag), att jag inte ens kunde få i mig så mycket var portion med ett barn i magen(J) och att jag trots det gick upp i vikt till paddstorlek med J. Trots detta fortsatte de att tjata, fråga och bevaka mig. När de fick höra varje gång vad jag ätit fick de stora ögon och blev tysta, för att fortsätta nästa dag.

På min födelsedag, däremot, kunde de inte säga så mycket. Då hade jag hård bevakning från familj och vänner. Minsta otrevliga sjuksköterska, som inte sovit ordentligt eller vaknat på fel sida fick på snällt sätt höra att man inte bemöter en inlagd sill (eller okej: Gravid, blivande trebarnsmamma) på det sättet. Det var såå skönt att slippa alla konstiga kommentarer som man mötte var dag (som sköterskorna förmodligen inte ens tänkte på att dem hävde ur sig). Jag hade en mycket trevlig dag som bjöd på långa utflykter på sjukhusområdet, självklart åkandes i rullstol. Jag har starkt för mig att J kom förbi en stund också denna dag, men jag är inte hundra procent säker. Dagen avslutades nere i en matsal intill kulverten. Där åt vi (jag, Jonas, mamma, bror, ena syster och mormor) pizza och drack cola som Jonas varit iväg och köpt. Det var så mysigt! Vi satt där tillsammans och åt, pratade och skrattade om vartannat. Och alla som gick förbi, tittade på oss med glada ögon.

Jag tror att Jonas sov över också, om jag inte minns fel. Min prins! <3

Dag 17 – Vad hade jag på mig i dag?

Som vanligt har jag glömt bort 30 dagar. Men nu hoppar jag på det igen.

Ursäkta om jag är tråkig men jag orkar inte ta en bild så jag berättar istället: Jag har bruna mysbrallor och svart farfarströja. Ja, det är mysdag idag också ;)

Att sova eller att inte sova

E o N brukar vakna vid halv åtta-åtta, oftast J också. Men idag vaknade E o N vid sju, så jag tog upp dem och lade dem i vår bäddsoffa. Sedan satte jag på barnprogrammet och gick för att göra iordning frukosten. När jag var färdig med den trippade dem snällt in hit och satte sig för att småäta lite. J har fortfarande inte vaknat och E o N äter fortfarande. Man skulle kunna tro att det är hotellfrukost, så lång tid som de tar på sig. Men det är mysigt och skönt, att börja dagen lite långsamt.

Undrar bara varför J inte vaknat? Hon hade kanske lite sömn att ta igen?

Dag 16 – Mitt favoritminne.

Jag har väldigt svårt att välja ett minne. Hur ska man kunnna välja ett enda minne när man har tre underbara barn (och en karl), menar jag? Det finns ju så många underbara minnen som inte kan rankas!
Men två utav de allra finaste minnena med mina barn är förlossningarna, de var magiska och känslan som infinner sig när ett (eller två) barn kommer till världen är obeskrivlig. Det händer ju bara en gång med varje barn och stunden efter förlossningen, när man tittar på sina barn, är nervkittlande och underbar.
Ett utav de finaste minnena jag har med min karl är när vi vandrade i bergen och förlovade oss uppe på en klippa/bergavsats, ovanför en sjö, med vinden i håret och en med gullig liten myra på marken som försökte sno våra matsmulor.


Men om jag väljer att se bakåt i tiden, kommer jag direkt att tänka på min farmor (som inte längre lever). Jag minns särskilt hur det kändes att få brev på posten där jag såg att det var hennes handstil som skrivit mitt namn. Breven var alltid skrivna med skrivmaskin, men namnet på kuvertet var skrivet med handstil (förutom på slutet då hon var helt oförmögen att skriva). Jag och farmor bodde i samma stad och hade inga avstånd mellan oss, trots det brevväxlade vi med varandra. Det var väldigt mysigt och vi lärde känna varandra utan och innan, på ett sätt som var ganska unikt. Vi kom något så oerhört bra överrens, över huvudtaget, och vi hade väldigt roligt tillsammans. Om jag skulle ge relationen till henne ett namn skulle jag kalla henne min själsfrände.
Jag har fortfarande inte kommit över hennes död och har svårt att tänka på henne utan att bli ledsen. Men hon återkommer med jämna mellanrum i mitt medvetande. Ibland dagligen, ibland med flera veckor emellan. Och breven, de finns ofta med i tankarna. Ibland läser jag några brev, som jag sparat. Det får mig antingen att le, eller gråta. Du och jag, farmor, fick en fin tid tillsammans och jag är tacksam för den tiden.
Mitt favoritminne är Din handstil på ett kuvert.

RSS 2.0