Matematik för lärare i grundskolan

Heter kursen jag läser nu. Boken vi räknar i heter basfärdigheter i algebra och är egentligen, som det heter, en bok i basfärdigheter inom algebra. Boken är ursprungligen tänkt som en förberedelse till högskolestudier och jag känner igen allt från Matematik C. Dock var det två år sedan som jag var färdig med den kursen, så allt "sitter" inte. Men det aktualiseras vid varje föreläsning och det känns jätte bra hittills!

Nu börjar lektionen igen. Ciao!


Bråk&Skrik och kärlek

Vi har haft det relativt lugnt hittills, med våra barn (vilket jag är tacksam över såklart). Men nu, när E o N kommit in i den sk "trotsåldern" och J har kommit in i någon slags pre-tonårsrevolt, är det annat som gäller. Alla tre samtidigt! N speciellt vill göra och bestämma precis allt själv, vilket förstås ger upphov till en rad situationer där det inte fungerar att hon bestämmer. Då skriker hon som en vettvilling och blir rosenrasande. E vill också bestämma, men hon blir oftast lite mer åt det ledsna hållet när hon inser att det fortfarande är vi som bestämmer över viktiga saker. J är bara allmänt arg på allt som rör sig och andas, hennes syskon går från att vara jobbiga till hennes bästa vänner flera miljoner gånger om dagen. Hon blir lite "för" arg på dem just nu för att det ska vara "okej" (barn måste få göra upp i olika situationer men det är en annan sak än detta). Jag gör allt fel, vare sig det gäller J, E eller N. Allra bäst är om jag håller tyst och håller andan, då blir ingen arg på mig. Jag skulle inte vilja vara vår granne just nu; med tanke på allt skrik, alla hejdlösa golvstamp, kast av saker och smäll i dörrar. *pust*

MEN! Detta går över.. När dem flyttar hemifrån ungefär? Skämt o sido.

Men även om de hävdar sig otroligt mycket just nu, är dem fortfarande lika mysiga o goa i sin personlighet. Vilket fyller på energin igen. Mina små ♥♥ , vad ska det bli av er som är så envisa? Jag tror att ni blir framgångsrika i det ni vill hålla på med när ni blir stora, för ni kommer inte att ge er i första taget. Älskar er, även när ni bråkar förstås. Alltid!

E o N's födelsedag närmar sig!

Detta har vi köpt:
*En varsin BLINGO-filt i Bensonmönstret (Benson är Blingos maskot. Blingo är ett företag som säljer ekologiska kläder).
*En varsin uppsättning med små maracas i trä.
*En varsin lite mindre tamburin i trä
*Trämagneter till kylskåpet med siffror och bokstäver.
Tillsammans med storasyster får dem dessuom en hel massa träpärlor. Minns inte om vi köpt något mer, men tror inte det. Detta blir bra vilket fall. Barnen kommer att bli SÅ glada.
Vad köpte du i present senast du köpte present åt ett barn?
Ciao!

BLINGOtröjan för dagenPå BLINGO-visningen idag var det många som gillade denna tröja: Jonna.

En favorit hos mig också som har ett aldeles eget exemplar hängandes i garderoben *love*

Ciao!

Båda igen

Återfall för N! Nu är båda de små magsjuka. Det är så synd om de små liven när de spyr. Hoppas att J inte smittas när hon kommer hem imorgon. Måste undvika det in i det sista!

Älskar mina goingar så det är inte klokt!


Det ena barnet mot det andra

Det hela började lite tidigare i veckan. Eller tidigare än så. E's scharlakansfeber bröt nog ut i takt med melodifestivalens final. Dagen efter ordnades meducin från farbror doktorn och de synliga symptomen försvann efter ett dygn (dock ska man behandla i tio dygn, eftersom att det fortfarande finns kvar i kroppen).

Lagom till att E börjar känna sig kryare insjuknar N i maginfluensa. En eloge till denna tjej som skötte det lika moget som en vuxen, eller ja, mognare än vad jag skulle ha gjort. Jag är helt förstörd och gråter när jag har maginfluensa. N var lugn och ganska glad, tog spyorna som ett ont måste och spydde otroligt nog i hinken alla gånger utom de två första (hon spydde ganska många gånger).

Lagom till att N tillfrisknat, blivit pigg och varit symptomfri så pass många dagar att hon räknas som "icke smittsam" längre, insjuknar stackars E i maginfluensa (hon får panik när hon spyr så hon har varit superledsen, åh :'( ). Det är klart, hennes motståndskraft måste ha varit lite lägre efter scharlakansfebern. Vanligvis lyckas den ene komma undan när den andre har maginfluensa. Men denna gång blev det det ena barnet mot det andra.

Stora tjejen J klarade sig, verkar det somhittills. Men vi har varit noga med handhygien, bara kindpussar och så försökte vi att sära på barnen och göra lite annat med de friska (dock inte hela tiden).

Nu: tillbaka till verkligheten. Ciao!

Genomförd verksamhetsidé

Jag läser till lärare, som en del utav er vet. Jag läser inriktningen matematik, mot lägre åldrar. Och just nu läser jag en kurs som heter lärande i matematik. Vi fick i uppgift att skapa en verksamhetsidé och genomföra den, i valfri verksamhet. Först var det svårt att tänka sig vad man skulle kunna hitta på. Men slutligen kom jag på en rad genomförbara aktiviteter, varpå jag valde ut en, utvecklade den och fyllde på med moment så att det blev en lite längre verksamhet med en röd tråd.

Jag var lite nervös när jag kom ut i verksamheten. Men barnen var väldigt lyhörda och tyckte att det var riktigt roligt. Här har ni ett smakprov från ett av momenten.
Förstår ni matematiken i denna bild? Jo; vi har fångat färg, form, antal, skillnad, likhet m.m. Dessutom har vi använt oss utav finmotorik. När vi skapade stämplarna (utav potatis) pratade vi om potatisens form, sedan fick de välja form på sin stämpel och vi pratade om olika former. De fick grundfärgerna gul, blå och grön och sedan fick de blanda fler färger om de ville. Sedan pratade vi om våra bilder och diskuterade kring dem. Vi pratade om antal, färg, form och vad vi tyckte att bilderna såg ut som (t ex "en sommaräng" sa någon).

Vi hade jätte roligt vilket fall och det känns verkligen som att jag skulle vilja göra om det igen.

Nu ska jag och mina barn greja lite sen ska jag träna med äldsta lillasystern, handla fredagsmys, hem o äta middag, vara med barnen, lägga dem och goa ner mig i soffan med en go film och en go karl.

Trevlig helg allihopa!!

Ny design!

Väldigt enkel förstås, men ändå.. NY! Jag är nöjd iaf, den känns mer harmonisk och lite mer jag, just nu. Det jag har gjort är egentligen bara att jag har klippt en bild, lagt på text. Ändrat bakgrundsfärg och lite annat så att det har ungefär samma lila ton sm på bilden. Sedan har jag ändrat teckensnittet på något ställe och slutligen har jag ändrat min visningsbild.
Vad tycks? :)

Mina busisar

Mina små barn blir allt större (som jag jämt och ständigt skriver). Men det är så konstigt, hur tiden går.
Jag fyllde t ex 25 år i januari. Jag känner mig absolut inte "gammal" (för det är jag verkligen inte!), men! Jag var nyss 12 år och åkte med min mormor, morfar och moster till haparanda. Jag var nyss 13 år och började högstadiet. Jag var nyss 14 år och hade sköthäst.. Osv.
Tiden går, det är bara att konstatera. Det är fakta. Fakta konstaterar man. Så jag kommer mest förmodat att skriva att mina barn blir allt större, en hel massa fler gånger.

Nu till inlägget. Mina goa små barn är ena riktiga små busisar, i dubbel bemärkelse. Dels så busar de super mycket med varandra, på rent skoj. Vilket värmer hjärtat varje gång man hör det (även om hörselkåpor kan behövas). Men så hittar de även på bus! J gör mer bus i form av att skrämmas, vilket ju ändå är på skoj. Men E o N är pillemariska som få. De har bus i blicken och leenden som säger allt, när något är på gång.

För övrigt så konstaterade E en sak förut idag, när vi pratade om att de fyller tre år snart.
"Mamma... Jag blir inte stor (visar jätte högt upp med handen), jag blir större". Vilken begreppsförståelse! Det är så kul när man lägger märke till sådana saker.
Nu måste jag fortsätta här. Vi hörs!

Ciao!

Föräldramötet

Idag ska vi ha "föräldramöte" på seminariet. Vi ska berätta för seminarieledaren och de andra kursarna (som ska föreställa föräldrar) hur vi vill utforma matematiken i skolan för att alla barn ska kunna lära sig så mycket som möjligt. Min grupp har många visioner, de jag kommer prata om är taluppfattning men också om mötet med det individuella barnet och varför vi inte vill nivågruppera barnen. Jag känner mig taggad! Läraren har dock förberett oss på att det kan finnas "frågvisa" föräldrar. Varför vi även måste kunna hänvisa till varför det vi tror på kan vara bra. Men vi har läst på ordentligt så det löser sig.

Trevlig helg på er alla där ute. Jag tar helg om ca 3h.

Ciao!

 


RSS 2.0